Muziek heeft een positief effect op de ontwikkeling van een kind
- Geplaatst op
- Door Bo
- Geplaatst in Bewegend leren, Concentratie verbeteren, Jongleerdoekjes, Kalmeren, Motoriek stimuleren, Muziek, Muziekdoosje, Muziekspeelgoed, Ontwikkeling van het kind, Regenmaker, Samenwerken, Sociale vaardigheden, Spel, Spelen, Taalontwikkeling, Tamboerijn
- 0
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen… En dat misschien wel tien keer per dag, omdat je kind er geen genoeg van krijgt. Ga hier vooral mee door, want zingen en muziek is goed voor de ontwikkeling van een kind.
Muziek heeft een positief effect op de ontwikkeling van een kind
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen… En dat misschien wel tien keer per dag, omdat je kind er geen genoeg van krijgt. Ga hier vooral mee door, want zingen en muziek is goed voor de ontwikkeling van een kind.
Al vanaf de geboorte houden kinderen van muziek. Of eigenlijk al daarvoor. Onderzoek toont aan dat wanneer een zwangere vrouw regelmatig een bepaald liedje of muziekstuk luistert tijdens haar zwangerschap, haar kindje dit kan herkennen na de geboorte en hier rustiger van wordt. Dat is ook de reden dat we neuriën, zingen of een muziekdoosje aanzetten wanneer baby's onrustig zijn. Deze muziekdoosjes zijn er in allerlei vormen en maten, bijvoorbeeld een walvismuziekdoosje of een boerderijmuziekdoosje. Vaak worden liedjes ook gebruikt om overgangen in het dagritme van kinderen aan te geven. Zo wordt op veel kinderdagverblijven samen een liedje gezongen voor het eten, voordat de kinderen naar binnengaan of voor het slapengaan. Muziek maakt de overgangen herkenbaar en meteen leuk en gezellig.
Positieve effecten van muziek
1. Taalontwikkeling
Kinderen die moeite hebben met lezen hebben vaak ook moeite met luisteren. Het onderscheiden van verschillende klanken gaat vaak al fout. Goed luisteren is de sleutel tot goed leren lezen. Muziek zorgt ervoor dat de hersenen klanken gemakkelijker kunnen onderscheiden. Dit helpt ook weer bij het praten en dus de taalontwikkeling. Daarnaast zit in liedjes veel regelmaat waardoor het makkelijker is de woorden te onthouden.
2. Kalmerende werking
Het luisteren naar rustige muziek heeft een kalmerende werking op je lichaam. Je lichaam maakt dan endorfine aan, het gelukshormoon, en de productie van stresshormonen nemen af. Hierdoor voelt het kind zich vrolijker en meer ontspannen.
3. Meer concentratie
Kinderen die vaak muziek luisteren blijken ook beter te zijn in het uitfilteren van achtergrondgeruis, waardoor ze zich beter kunnen richten op dat wat ze willen of moeten horen. Zelf muziek leren maken vraagt ook om concentratie. Vooral in het begin, wanneer het spelen nog niet zo goed lukt, kan het best wat van kinderen vragen om door te gaan met het muziek maken.
4. Verbetering van de motoriek
Een kind pakt alles wat hij kan en probeert daar geluiden mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan slaan op een tafel of met een speeltje langs de verwarming lopen. Ook vinden veel kinderen het leuk om te dansen, klappen en bewegen op muziek. Jongleerdoekjes worden vaak gebruik in muziek lessen, om er mee te dansen en om ritme aan te geven. Al deze handelingen zijn goed voor de motoriek van kinderen.
Maar zelf muziek (leren) maken heeft ook positieve effecten op de motoriek van een kind. Om muziek te kunnen maken moeten de verschillende hersendelen goed samenwerken. Het bespelen van een instrument vraagt om een goede motoriek; luisteren of het goed klinkt, noten lezen en spelen tegelijkertijd.. Muziek bestaat uit patronen, daarom herkennen kinderen die veel muziek maken patronen sneller. Instrumenten als een tamboerijn of een regenmaker zijn gemakkelijk om mee te beginnen. Wij hebben ook een Super Saxoflute in ons aanbod. Dit is een constructieset waarmee je zelf een fluit in elkaar kan zetten. Super leuk dus om op deze manier de motoriek en de muzikaliteit van het kind te stimuleren!
5. Goede sfeer
Muziek zorgt voor een goede en ontspannen sfeer. Als je bijvoorbeeld opruimt met je kind, gaat dit zingend vaak veel makkelijker. Kinderen kunnen ook samen van muziek genieten. Het samen muziek maken stimuleert de sociale ontwikkeling van kinderen. Om goed samen muziek te kunnen maken, moet je rekening met elkaar houden, letterlijk en figuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn en samen werken. Het is daarom ook goed voor hun sociale vaardigheden.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...