• Lorem ipsum

De dag van de fysiotherapeut! Het belang van de fysio voor kinderen met fysieke of prikkelverwerkingsproblemen

  • Geplaatst op
  • Door Bernadet
  • 0
De dag van de fysiotherapeut! Het belang van de fysio voor kinderen met fysieke of prikkelverwerkingsproblemen

Op 8 september is het Internationale Dag van de Fysiotherapeut! Dit is hèt moment om stil te staan bij de cruciale rol die fysiotherapie speelt in de ontwikkeling van kinderen met autisme.

De dag van de fysiotherapeut!
Het belang van de fysio voor kinderen met fysieke of prikkelverwerkingsproblemen.

Op 8 september vieren we de Internationale Dag van de Fysiotherapeut. Dit is het perfecte moment om even stil te staan bij de cruciale rol die fysiotherapie speelt in de ontwikkeling van kinderen met een beperking, autisme, ADHD of hoog sensitiviteit (HSP). Fysiotherapie biedt niet alleen ondersteuning bij de fysieke ontwikkeling, maar helpt ook om prikkelverwerkingsproblemen aan te pakken, wat essentieel is voor het welzijn en de groei van deze kinderen.

Het belang van Fysiotherapie voor kinderen met een beperking

Voor kinderen met een fysieke beperking kan fysiotherapie een wereld van verschil maken. Deze kinderen ervaren vaak uitdagingen in hun motorische ontwikkeling, zoals moeite met lopen, balanceren of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Fysiotherapie helpt deze kinderen hun spierkracht, flexibiliteit en coördinatie te verbeteren. Door gerichte oefeningen en behandelingen kunnen fysiotherapeuten kinderen helpen om hun mobiliteit te vergroten en hun onafhankelijkheid te bevorderen.

Fysiotherapie bij kinderen met autisme, ADHD en HSP

Kinderen met autisme, ADHD en HSP hebben vaak te maken met sensorische integratieproblemen. Dit betekent dat ze moeite hebben met het verwerken en reageren op zintuiglijke prikkels. Fysiotherapeuten met een specialisatie in sensorische integratie (SI) kunnen deze kinderen helpen om beter om te gaan met prikkels zoals geluid, aanraking en beweging.

Veel voorkomende problemen

Kinderen met fysieke of prikkelverwerkingsproblemen kunnen te maken hebben met uiteenlopende problemen die hun dagelijks functioneren sterk beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende problemen zijn tenenlopen en moeite met balans en coördinatie.

 

Tenenlopen
Wellicht heb je dit weleens gezien bij je kind of bij vriendjes van je kind.  Een kind wat hoog op de tenen loopt en beetje lijkt te stuiteren als het loopt. Dit wordt, zoals je al had vermoed, tenenlopen genoemd. Ze wikkelen de voet niet helemaal af, waardoor de hiel niet op de grond wordt geplaats.  Vooral kinderen met sensorische informatiewerkwerkingsproblemen doen dit.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verminderde spiersterkte in de enkels en kuiten, een verhoogde spierspanning of problemen met de proprioceptie (het lichaamsgevoel). Fysiotherapie kan gericht werken aan het verbeteren van de spiersterkte en -coördinatie, en het trainen van de proprioceptie. Hierdoor kan het kind leren om op een meer natuurlijke manier op de voeten te lopen.

Een hulpmiddel dat kan helpen bij het trainen van het plat op de voet lopen zijn de Hakpiepers! Dit zijn niet zomaar kleurrijke, zachte kussentjes op de hakken; ze zijn specifiek ontworpen om kinderen te helpen bij problemen zoals tenenlopen. Door de Hakpiepers te dragen, worden kinderen gestimuleerd om hun voeten op de juiste manier af te wikkelen bij het lopen, wat helpt om de gewoonte van tenenlopen te doorbreken. Daarnaast versterken ze de spieren in de benen en voeten, wat essentieel is voor kinderen met een beperkte spierkracht of een disbalans in hun looppatroon.

 

Moeite met balans en coördinatie
Naast problemen met de voetstand, kunnen kinderen met autisme of ADHD ook meer last hebben goede balans en coördinatie, wat hun motorische ontwikkeling kan vertragen. Ze kunnen moeite hebben met activiteiten die een goede coördinatie van spieren en zintuigen vereisen, zoals fietsen, rennen of zelfs stilzitten zonder te wiebelen. Dit kan komen door een verminderde prikkelverwerking in het evenwichtsorgaan of door problemen met de motorische ontwikkeling. Fysiotherapie kan oefeningen aanbieden om het evenwicht te verbeteren, zoals balansoefeningen op verschillende ondergronden of het gebruik van een balansbord of wiebelkussen.

Een balansbord of wiebelkussen zijn enkele voorbeelden van krachtige hulpmiddelen voor het trainen van balans en coördinatie, en het helpt bij het aanpakken van prikkelverwerkingsproblemen. Voor kinderen met ADHD kan het balansbord zoals de Wobbel pro bijvoorbeeld helpen om overtollige energie op een gecontroleerde manier kwijt te raken, wat hun concentratie en focus verbetert. Bij kinderen met HSP helpt het bord om hun sensorische verwerking te verbeteren, doordat het hen in staat stelt om hun lichaam beter te leren kennen en hun balans te verbeteren in een veilige, gecontroleerde omgeving.

 

Ondersteuning in Dagelijkse Activiteiten

De combinatie van verbeterde balans, coördinatie en een correct looppatroon stelt kinderen in staat om met meer gemak en vertrouwen deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Dit maakt hen niet alleen fysiek vaardiger, maar ook meer betrokken bij sociale interacties en educatieve activiteiten, wat bijdraagt aan hun algehele ontwikkeling en welzijn.

Door het aanpakken van deze problemen via fysiotherapie en het gebruik van hulpmiddelen zoals de Hakpiepers en het Wobbelbord Pro, wordt de fysieke basis gelegd die kinderen nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Dit maakt niet alleen hun dagelijkse leven makkelijker, maar draagt ook bij aan hun lange termijn gezondheid en succes.

 

Advies en Informatie
Naast de hierboven genoemde hulpmiddelen heeft ToysandTools.nl nog veel meer producten die kinderen kunnen helpen bij hun motorische ontwikkeling of prikkelverwerkingsproblemen. Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een product of hulpmiddel overleg dan altijd eerst met uw fysiotherapeut of ergotherapeut welke u kind het best kan gebruiken. Ook kunt u uiteraard bij ons terecht voor meer informatie en advies.

 

Deel dit blog met je vrienden

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.