• Lorem ipsum

Mijn kind kauwt op kleding, wat nu?

Mijn kind kauwt op kleding, wat nu?

Je hebt net een nieuw shirt gekocht voor je kind en na één keer dragen zitten er al gaten in. En hoeveel nieuwe pennen en potloden heb je al aangeschaft omdat ze helemaal waren afgeknaagd? Sommige kinderen kauwen op kleding, nagels, pennen, potloden of handen eigenlijk op alles wat ze maar tegenkomen. Als ouder kun je hier gek van worden. Waarom doet een kind dit? En wat kun je eraan doen? Dat kun je lezen in dit blog.

Mijn kind kauwt op kleding, wat nu?

Je hebt net een nieuw shirt gekocht voor je kind en na één keer dragen zitten er al gaten in. En hoeveel nieuwe pennen en potloden heb je al aangeschaft omdat ze helemaal waren afgeknaagd? Sommige kinderen kauwen op kleding, nagels, pennen, potloden of handen eigenlijk op alles wat ze maar tegenkomen. Als ouder kun je hier gek van worden. Waarom doet een kind dit? En wat kun je eraan doen? Dat kun je lezen in dit blog.

 

Waarom hebben kinderen kauwbehoefte?

Kinderen die op hun kleren en potloden kauwen doen dit niet zomaar. Ze proberen op die manier hun prikkels en emoties te reguleren dit is ook volkomen normaal! Sommige kinderen kauwen om spanning te verlagen en te kalmeren. Bijvoorbeeld als een kind zenuwachtig is, of overprikkeld is in een drukke omgeving. Aan de andere kant levert kauwen soms juist de prikkels die een kind nodig heeft wanneer het onderprikkelt is. Ze gebruiken het kauwen om te zorgen dat ze goed kunnen blijven opletten. Dit zijn kinderen waarbij de alertheid makkelijk wegzakt of snel afgeleid zijn. Bijvoorbeeld als ze (lang)stil moeten zitten in de klas en luisteren naar een uitleg van de leraar. Of om zich goed te kunnen concentreren op een opdracht. Ga maar na, hoeveel studerende kinderen zweren er bij een stuk kauwgom?

 

Wanneer het kauwen op kleding een probleem is

Kauwen brengt dus veel voordelen met zich mee, maar het kan ook een probleem worden wanneer een kind té gefocust is op het kauwen. Het lukt het kind dan onvoldoende om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Bovendien moet voorkomen worden dat de kauwbehoefte wordt vervuld met dingen die hier niet voor bedoeld zijn en spullen worden stuk gekauwd. Het kan dan zijn dat een kind wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen of potentiële verstikking. Daarnaast bestaat er een kans dat de tanden en kiezen beschadigd worden door overmatig kauwen op zaken die hier niet voor bedoeld zijn.

 

Wat kun je eraan doen?

Het is van belang om je kind een geschikt alternatief te bieden. Vervang het gedrag met geschikte alternatieven. We delen hier onze 3 tips om je kind te helpen met de aanwezige kauwbehoefte.

  • Eten en Drinken
    Wat kan helpen is een kind voedsel te geven waar ook wat te kauwen en ‘te beleven’ is, denk aan knapperig en taai voedsel, zoals crackers, appeltjes of worteltjes. Ook het laten drinken door een rietje kan helpen. Dit bevordert de proprioceptie van het kind. Proprioceptie is het zintuiglijk vermogen om lichaamsdelen waar te nemen. Oftwel, door de belevenis van het eten en drinken wordt de proprioceptieve input in de mond van het kind gestimuleerd, waardoor de behoefte om te kauwen op niet-voedings gerelateerde producten kan zo afnemen.

  • Bewegen
    Bewegen is sowieso altijd goed voor een kind, maar het kan ook een geschikt alternatief zijn voor de kauwbehoefte. Laat je kind lekker klimmen, springen en rennen. Dit geeft namelijk dezelfde zintuiglijke prikkel als het kauwen. Zoals eerder in de blog benoemd is kan onderprikkeling een oorzaak zijn van het kauwen, om zo de aandacht erbij te houden. Tijdens bijvoorbeeld schooluren, waarbij een kind de aandacht er goed bij moet houden, is er natuurlijk geen mogelijkheid om veel te bewegen. Om toch de kauwbehoefte tijdens schooluren te verminderen zou een wiebelkussen of wiebelkruk een goed alternatief kunnen zijn! Beide producten kunnen worden ingezet om bewegingprikkels te bieden en het concentratieniveau te verbeteren. Ook friemelen met een fidget kan zorgen voor de juiste sensorische regulering.


    |
    foto: Chewigem Handfidget

  • Kauwsieraden of ander kauwmateriaal
    Werken de bovengenoemde tips niet voldoende of biedt de situatie niet de gelegenheid om te bewegen of te snacken, dan zijn kauwsieraden en ander kauwmateriaal zoals siliconen potlooddoppen of bijtspeelgoed echt ideaal. Kauwsieraden zijn een veilig en hip alternatief. Je kan ze makkelijk overal mee naar toe nemen en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Daarnaast geven ze op discrete wijze orale stimulatie en sensorische regulatie, wat kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld autisme, ADHD en angst ten goede komt. Het verbetert de focus, verlicht stress.

    Ze verminderen uiteraard niet de kauwbehoefte van het kind, maar neemt wel de vieze kleren weg en vermindert de kans op verstikking en beschadiging van het gebit. Ze zijn speciaal ontworpen om op een veilige manier te voldoen aan de kauwbehoefte van je kind.


Chewigem en Ark bijtkettingen

De merken Chewigem en Ark zijn dé beste merken op het gebied van kauwmateriaal. Beide merken hebben een groot assortiment medical grade veilige siliconen kauwproducten die vrij zijn van gifstoffen en andere chemische toevoegingen. Ze zijn 100% veilig en getest en goedgekeurd volgens de strenge Europese normen.


Deze merken combineren stijl en veiligheid en maken discrete maar toch modieuze kauwproducten die lijken op alledaagse sieraden, die uitvoerig zijn getest op duurzaamheid en veiligheid. Met hun grote assortiment bieden ze veel keuze in verschillende kleuren, vormen en texturen waarmee ze tegemoet komen aan de individuele voorkeuren van kinderen en volwassenen.

 

Er is zoveel keuze, welk kauwproduct kan ik het beste kopen voor mijn kind?
Er zijn allerlei verschillende kleuren, soorten en maten kauwsieraden en bijtproducten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Chewigem kauwketting Raindrop!

Chewigem kauwketting raindrop

foto: Chewigem Kauwketting - Raindrop

Deze stoere, trendy ketting voor gemiddelde kauwbehoefte is uitermate populair onder kinderen en volwassenen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wanneer je kind veel kauwt op potloden zijn de Chewigem Pencil Covers de perfecte oplossing!

Chewigem Podlooddoppen
Chewigem Potlooddoppen

Zoals de naam al zegt zijn het hoesjes van veilige siliconen die je over het potlood schuift. Hiermee bedek je het potlood en bied je een veilig alternatief aan om op te sabbelen en bijten. Kauwsieraden zijn dé oplossing om te komen tot meer kalmering en stress-reductie en betere concentratie bij je kind.

Hoewel de meeste ouders graag zien dat hun kind niet meer kauwt en het proberen af te leren, geeft het de kinderen veel ondersteuning bij het reguleren van prikkels en daarmee de nodige gedragsproblemen op school of thuis. Uiteraard kan je afspraken maken wanneer ze wel en niet kauwen op een bijtproduct.

In een volgend blog zullen we uitgebreider ingaan op de verschillen tussen de vele kauwproducten en tips geven welke kauwproduct het beste past bij de specifieke kauwbehoeftes.


Vragen of advies nodig?
Heb je vragen over of wil je advies naar aanleiding van dit blog? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel ons op 0645532894.


Deel dit blog met je vrienden

Icoon facebookicoon instagramIcoon pinteresticoon linkedinicoon x



 

         

      




 

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published